Инструментална стомана

тисенкруп Матириалс България предлага на клиентите си широка гама от инструментални стомани с различен клас и размери, и системно разширява продуктовото портфолио. Инструменталните стомани са смес от въглеродни стомани и легиращи добавки, създадени специално за машиностроенето.

Те са подходящи за такива приложения благодарение на характерната си твърдост и абразивоустойчивост, устойчивостта си на деформации и способността си да остават остри и при по-високи температури. В резултат на това инструменталните стомани се използват за обработка на други материали. С въглеродно съдържание между 0,5 % и 1,5%, инструменталните стомани се произвеждат при внимателно контролирани условия, за да може да се постигне нужното ниво на качество. Присъствието на карбиди в кристалната им решетка играе основна роля за това инструменталните стомани да имат такива свойства. Подходящата топлинна обработка е също много важен фактор за постигане на високи резултати. Инструменталните стомани се делят на няколко групи по цена, работна температура, повърхностна твърдост, якост, устойчивост на удар и здравина. Колкото по-тежки са условията за работа (висока температура, абразивност и корозивност на средата, и натоварване), толкова по-легирани трябва да бъдат стоманите – т.е. да имат по-голямо количество карбиди. Инструменталните стомани се използват за рязане, щамповане, екструдиране и изсичане на метали и други материали. Използват се и за изработка на калъпи за отливане под налягане заради високата си абразивоустойчивост, което е много важно условие за калъп, който ще бъде използван за производството на стотици хиляди изделия.

За да задоволи търсенето на клиентите на допълнителни услуги с добавена стойност при специалните стомани, тисенкруп Матириалс България изгради сервизен център за разкрой в Пловдив. Там се предлага рязане на специални стомани до диаметър 660 mm.

Галерия
тисенкруп Матириалс България Инструментална стомана
тисенкруп Матириалс България Инструментална стомана
тисенкруп Матириалс България Инструментална стомана