Неръждаема стомана

Предимствата на неръждаемата стомана са нейната висока устойчивост на корозия, добрата и пригодност за обработка (заваряемост), устойчивостта й на високи температури, лесната поддръжка и отличните й хигиенни качества. Освен всичко това, неръждаемата стомана има привлекателен вид, издръжлива е и се отличава с висока разходна ефективност. тисенкруп Материалс България предлага богато разнообразие, както на аустенитни, така и на феритни неръждаеми стомани под формата на плоски, дълги и тръбни продукти.

Аустенитни стомани

Аустенитните неръждаеми марки стомани, съставени от желязо, хром и никел, съставляват 80 % от световния пазар. Тяхната лицево-центрирана кубична кристална решетка им дава отлична ковкост и издръжливост от криогенни температури до температури от порядъка на няколко стотин градуса по Целзий. Освен това тези материали се заваряват лесно, образувайки надеждни сварни съединения, което много улеснява използването им. В зависимост от желаното приложение, т.е. нужните експлоатационни свойства и работните условия, са разработени различни сплави, комбиниращи едни или други свойства. Основното приложение на аустенитните неръждаеми стомани е съхранението и обработката на храни, оборудване за колективен кетъринг и болнични заведения. Те са стандартен материал за изграждането на оборудване за химическата промишленост и се използват широко за направата на битова техника. В състоянието, в което се доставят, аустенитните хром-никел (-молибден) стомани имат по-високи коефициенти на удължаване и по-висока устойчивост на корозия. Аустенитните стомани, за разлика от феритните хром (-молибден) стомани не се магнетизират в състоянието, в което се доставят.

Феритни неръждаеми стомани

Феритните неръждаеми стомани се отличават със структурата си, която остава напълно феритна при всякаква температура. Тяхната топлинна устойчивост е по ниска от тази на аустенитните стомани. Феритните хром (-молибденови) стомани обикновено са с по-малък коефициент на удължаване и устойчивост на корозия от аустенитните стомани. Това означава, че когато се използват при високи температури, деформацията им е по-малка. Най-често срещаните класове стомани от тази група съдържат 11-12% хром и имат ниско съдържание на въглерод – от порядъка на 0.03%. Феритната им структура ги прави изключително лесни за обработка (технологични), като им осигурява достатъчно ниво на корозионна защита за много приложения. Стоманите с 11 % хром се използват за изработка на отделителните системи на автомобилите, където въздушната среда е със средно ниво на агресивност. Втората група феритни неръждаеми стомани съдържа 16,5% хром и 0,05 % въглерод. Освен че осигуряват защита от междузърнеста корозия и подобряват заваряемостта, в тези стомани със стабилизираща цел се добавят елементи като титан, ниобий и ванадий в подходящи количества. Основното приложение на класовете стомани, съдържащи 17 % хром, е производството на изделия за бита и домакински електроуреди.

Галерия
тисенкруп Матириалс България еръждаема стомана
тисенкруп Матириалс България еръждаема стомана
тисенкруп Матириалс България еръждаема стомана
тисенкруп Матириалс България еръждаема стомана
тисенкруп Матириалс България еръждаема стомана
тисенкруп Матириалс България еръждаема стомана
тисенкруп Матириалс България еръждаема стомана
тисенкруп Матириалс България еръждаема стомана